BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

like sini meh...mekasih..MUahh!

Sunday, November 20, 2011

Petua dalam memasak

Assalammualaikum tawan tawan semua....
              Selamat pagi dik2 manis dan abg2 macho sekalian..eh dah nk masok tengahari (tak pasan)..Selepas tiga entri di publishkan ini plak entri yang ke ampat..Haa...sesiapa yang suka ke dpur*macam miera ofkoss laa nak masak kan..tak kan pegi ke dapur nak men badminton pulak, tahu tak dalam memasak pon ada petua nyaa.

Kurangkan ikan melekat pada kuali
Bilaa korang nak goreng ikan..tetiba jew ikan tu melekat pda kuali..haa...jgn lah panik...ada cara penyelesaian nyaa..Korang ambik ayam asam jawa.,,tahu kan ? pastu korang buh lam kuali..eh eh mek skit jew..bioo ia brsama sama dengan ikan yang lam kuali tu..pastu ce kalih ikan tu pelan pelan..Insyaallah ikan tu tak melekat..=)
Ok..?

Mengisar cili untuk tahan lama
Kalo korang nak bagi cili kering tu tahan lama,Mula mula cili tu korang rebuss lam periuk,lepas dia mendidihkan nak di blend(kisar) kan?..korang hambik la minyak masak *seri murni* tak kisah laa apa brand..buh sedikit saja lam blender tu ,,,kisar sekali yep.Jadi korang bole laa smpan cili tu dgn masa yang lama dalam peti ais tu..Mudah kan?

Bau hanyir ikan di tangan
Buang hanyir ikan kat tangan?*busuk sgt ke*hehe.Korang amek limau nipis korang ramas ramas kat tgan..hilang laahh bau nya tu,,

Cucur udang rangup dan sedap
Ha..sesiapa yang nak buat cucur yang rangup dan sedap,kan korang bancuh tepung kan..korang amek minyak masak yang d panaskna.betoi2 panas lah...  buh lam bancuhan tepung tu,,,sikit dah laa..pastu kacau kacau dan goreng lah..*bak mai cikit.

kurangkan lendir bendi bila masak
Mudah je..korang basuh bendi tu sebelum potong.selepas potong jangan la di basuh dah.
selamat mencuba.
Mekasih sebab sudi membaca entri untuk kali ini. ^_^
 
 

No comments:

Post a Comment